FOTOTIPS


1) Fisken ska vara ren från gräs, blod, jord och annat som kan fastna på den. Det kvittar hur fin fångsten är, om den inte är fri från "skit" så ser det ändå inte bra ut.

2) Håll inte fram fisken utan håll den ganska nära kroppen. Är fisken av mindre format kan ett avstånd motsvarande underarmarna vara lagom. Inte mer då det bara göra att fisken ser mindre ut, förhållandet mellan fisken och fiskaren ser konstigt ut och att fångstmannen lätt hamnar utanför fokus.

3) Välj rätt bakgrund. Antingen neutral eller intressant. Undvik hus, bilar, badrum, kök och liknande eftersom detta stör bilden.

4) Håll fisken så snyggt du kan. "Räta" upp fisken och försöka hålla bort fingrarna då det är fisken som ska synas och inget annat. Här är det viktigt med en bra kommunikation mellan fångstman och den som sköter kameran. Rådfråga personen bakom kameran så att allt ser bra ut, inte minst när du ändrat grepp på fisken.

5) Dra inte ner kepsen i pannan. Skjut upp den något istället för att undvika skuggor, alternativt, ta av den.

6) Om du har möjlighet så beskär bilden. Ingen är intresserad av en massa träd och buskar där man knappt kan se fisken.

Jag kommer att lägga in lite bilder som visar skillnaden om man tänker efter lite extra när man tar sin bild. Tänk också på att du kanske har tagit din livs fisk och då vill man gärna ha bra bilder på den.

/ webmaster