TIPS FRÅN SIDANS BESÖKARE
Jannes flugtips:

Gjut dina drag själv! Tips från Janne.

 

Material gjutform :
2 st Aluminium plattor 110 X 50 X 10 mm
4 st skruvar M6

Material till öglor :
1 st platt järn 100 X 20 X 10 mm
0.8 mm mig svetstråd
2mm ståltråd
Material till gjutning :
Jag tar 80% tenn och 20% Babbits.

Sätt ihop aluminium plattorna, spänn ihop dem med en skruvtving, borra 4 hål, ett i varje hörn med 5 mm borr rakt igenom dem.
Ta isär dem, gänga hålen på den ena plattan med en M6 gängtapp . Ta den andra plattan, borra upp hålen med 6 mm borr. Nu kan du skruva ihop dem.
Ställ dem på högkant borra ett hål i mitten med 3.5 mm borr 16 mm djupt, sen borrar du upp hålet med 10-15 mm borr 10 mm djupt. Nu har du gjort gjuthål. Rita ett drag på ett tjockt papper, klipp ut det. Skruva isär plåtarna. sätt mallen på ena halvan av plåten 2 mm över gjuthålet, rita av det med något vasst.
Nu kan du börja fräsa ut draget, tryck inte för hårt det handlar om ca 2 mm djup. Ner du har fräst ut ena halvan kan du skruva ihop dem. Sätt den på plattan på spisen samtidigt med behållare som du har tenn i, dom ska helst ha samma temperatur båda två. Häll i det smälta tennet, låt kallna, skruva isär, plocka ut det halva draget sätt över på den andra plåten. Se till så gjutklumpen passar in i gjuthålet, rita av den. Fräs ut den med. Nu kan du prova att gjuta. Om du har gjort rätt så ska det likna ett drag. Finputsa med sandpapper.
Borra upp plattjärnet med 2 st 2 mm hål. Nu kan du göra öglor. Gör några stycken för nu ska du göra spår i formen. Sätt en öglla i änden av draget, knacka öglan i aluminiumet halvvägs, gör så på båda halvor. Om aluminium har rest sig så fila ner med en plattfil. När formen är färdig och man skruvar ihop den så får det inte lysa mellan den, då rinner tennet ut.
Varning : kyl inte ner formen med kallt vatten eftersom det finns risk för att du får tenn i ansiktet..

Skitfiske på dig.
Janne M.